Evolutia in timp a unui caz de spondiloza cervicala
Va prezint cazul unui pacient de sex masculin in varsta de 34 de ani care se prezinta in centrul nostru medical in septembrie 2009 cu urmatoarele acuze : durere localizata la nivelul regiunii cervicale cu iradiere spre zona umerilor, bilateral, dureri de cap mai ales in zona occipitala , frecvente stari de oboseala si de moleseala, senzatia de scadere a capacitatii de concentrare si a memoriei , precum si amorteli la nivelul mainilor.
In scop diagnostic se face o scanare termografica generala si se obtin mai multe imagini termografice. Aceste imagini sunt niste harti colorate in care multitudinea de informatii culese de termograf este transpusa in culori pentru a fi mai usor de interpretat. Pentru regiunea cervicala se obtine urmatoarea imagine termografica:
Analizand aceasta imagine cu ajutorul sistemului computerizat al termografului, se ajunge la urmatoarele concluzii: avem o imagine cu focare hipertermice difuze localizate de-a lungul intregii coloane cervicale, cu extindere spre partile laterale ale gatului si spre regiunea umerilor. De asemenea, imaginea hipertermica se deplaseaza chiar si spre regiunea coloanei dorsale.
Din analiza acestei imagini hipertermice rezulta ca suntem in fata unei spondiloze cervicale aflata in stadiul 3 radicular iritativ, cu fenomene de iritare a plexului brahial bilateral si cu hipoxie cerebrala.
Aceasta inseamna ca din cauza modificarilor de natura degenerativa de la nivelul coloanei cervicale, nu se oxigeneaza suficient de bine creierul. Din aceasta cauza pot sa apara dureri de cap, ameteli, stari de oboseala si moleseala si chiar scaderea auzului si a vazului, scaderea capacitatii de concentrare si de memorare, precum si sunete in urechi.
Dupa cum se stie spondiloza cervicala este o boala in care se produc fenomene degenerative localizate la nivelul discurilor intervertebrale precum si al vertebrelor si al structurilor paravertebrale.
Pacientului nostru i se recomanda un tratament de recuperare medicala specializat ce se poate efecta in centrul nostru medical, bazat in exclusivitate pe metode naturiste. In cadrul fiecarei sedinte de tratament de recuperare se pregateste mai intai zona cervicala cu un masaj reflex, un masaj medical si apoi se aplica o tehnica numita mezoterapie ce foloseste produse naturiste, homeopate.
Pacientul nostru este foarte cooperant si face zilnic toate sedintele de tratament recomandate precum si sedintele de intretinere in ritmul de una pe saptamana.
Inca de la primele sedinte de tratament simptomele se reduc tot mai mult si starea pacientului nostru se imbunatateste mereu. La terminarea tratamentului declara ca se simte foarte bine si ca intreaga lui stare s-a schimbat in bine.
La final recomandam pacientului nostru regimul de viata pe care sa-l urmeze in continuare, i se spune cum sa se menajeze, cum sa faca miscare, i se dau recomandari legate de alimentatie si i se recomanda sa vina la control dupa o perioada de 6 luni.
Deoarece pacientul nostru s-a simtit foarte bine, nu vine la control la data recomandata, ci abia in martie 2011 cand, la scanarea de control, se obtine urmatoarea imagine termografica:
Din analiza computerizata a imaginii termografice reiese ca starea coloanei este foarte buna. Ca element de interpretare va spun ca in termografie culoarea verde reprezinta normalul.
Datele oferite de imaginea termografica sunt confirmate si de spusele pacientului nostru care declara ca se simte bine in continuare.
Dr. Petre Muresan
Sursa: http://www.spondiloze.info