Optiuni
Inregistrare Autentificare

Sunteti aici: Acasa » Metoda » Istoric Termografie
Joi, 07 Dec 2023

Istoricul termografiei

Email Imprimare PDF

SCURT ISTORIC AL TERMOGRAFIEI

 

Initial, termografia a fost utilizata in scopuri militare insa apoi i-au fost descoperite si beneficiile  si aplicatiile in domeniul sanatatii, in special in identificarea cancerului la san. Prin urmare, termografia s-a infiintat drept nou domeniu in medicina abia din anii 60, desi analizarea temperaturii corpului drept indice al starii de sanatate este o practica straveche, cu cercetari in privinta temperaturii fiind efectuate timp de secole ce au demonstrat ca temperatura poate indica procese fiziologice anormale.

Incepand cu anii 70 termografia a fost utilizata in scopuri de diagnostic a cancerului, inflamatiilor, infectiilor si problemelor circulatorii.  Utilizarea pe scara larga a acesteia a dus la dezvoltarea unei standardizari mai stricte a protocolului de interpretare. Cel mai important progres in standardizarea metodei a fost stabilit de Rost, ce a utilizat termometre de contact pentru masurarea regiunilor corpului.

In 1976 la Cel de-al treilea simpozion International de Detectarea si Preventie a Cancerului din New Hampshire, termografia a fost numita, de comun acord, cel mai important marker de risc util in detectarea cancerului de san.

Printre persoanele de renume s-au numarat atunci J.Gershwin Cohen si R. Bowling Barnes. E important sa mentionam ca Termograful Barnes a fost unul dintre primele sisteme disponibile in Statele Unite.  Un alt pionier important al termografiei era, la acea ora,  Dr. Ray Lawson a carui cercetari si lucrari pe domeniul termografiei au fost de o vasta influenta.

Tehnologia  de obtinere a imaginii era mult mai lenta, iar una dintre problemele cele mai presante in epoca pre-computer era aceea a masurarii temperaturii exacte a unei termograme. Un grup de referinte termice era inclus in zona de scanare si se foloseau mai multe dispozitive pentru a efectua o comparatie a densitatii imaginii monocromatice. Obtinerea unei singure imagini dura cateva minute. Insa in ciuda acestor lucruri este de remarcat faptul ca majoritatea aplicațiilor clinice ale termografiei au fost implementate inca de atunci.

Un rol foarte important in dezvoltarea termografiei a fost jucat de societatile nationale si internationale de termografie. Fizicienii Schwamm si Reeh au infiintat prima societate de termografie sub numele de “Medical-physics Work Group of the County Unterlahn”, numele a trecut prin cateva modificari pana la mai recentul “ German Society of Thermography & Regulation Medicine”. Pentru a da cateva alte exemple numim:

Asociatia japoneza a termologiei, ce a fost infiintata sub numele de “Thermography Study Group” , in anul 1984 devenind societate academica si schimbandu-se numele in “Japanese Association of Thermography”. In 1987 si-a stabilit numele de “Japanese Association of Thermology”.

Iar pe teritoriul Europei numarul de membri componenti ai societatilor nationale de termografie variaza iar cercetarile cele mai detaliate provin din tarile central Europene. State precum Spania, Italia sau Germania si-au redus activitatea din acest domeniu dar interesul a crescut in alte state precum Austria sau Polonia. In ultimul deceniu s-au afirmat societatile de Termografie din Romania si Norvegia.